Hoe adviseert de adviseur zichzelf?

Branches finance Hyarchis

Accountants helpen klanten steeds verder 

Al meer dan tien jaar ben ik werkzaam in de accountancybranche en houd ik mij bezig met het automatiseren van het werk van ondernemers en accountants. Wat mij opvalt is dat accountants hun klanten steeds meer helpen bij het verder automatiseren. Ze begeleiden zelfs de implementaties van softwarepakketten. Door hun ruime ervaring met verschillende boekhoudpakketten kan een accountant ook een gedegen advies geven en zijn klanten begeleiden. Vaak is de boekhouding het vertrekpunt en worden vervolgens aansluitende ERP processen onder de loep genomen.

De automatisering van het accountantskantoor zélf

Maar hoe is het gesteld met de automatisering van het accountantskantoor zélf. Hoe adviseert de accountant zichzelf, zeg maar? In het afgelopen jaar heb ik regelmatig een kijkje in de keuken mogen nemen doordat ik betrokken raakte bij dergelijke automatiseringsprojecten. Interessant te zien hoe de verschillende kantoren hiermee omgaan. Grotere kantoren die vaak een eigen ICT verantwoordelijke of ICT afdeling hebben aan de ene kant. De kleinere kantoren met afhankelijkheid van externe adviseur en of systeembeheerders aan de andere kant.

Uitdagingen

Aan welke kant van het spectrum een kantoor ook staat, voor iedere accountant is het veranderen van softwarepakketten een uitdaging. Allereerst omdat door de tijdsdruk weinig ruimte blijft voor intern werk, keuzes worden vooruit geschoven. Ten tweede omdat de ontwikkelingen zo snel gaan, hoe weet je of je een goede keuze maakt. En de derde uitdagende factor is het op één lijn krijgen van alle (minder ICT technisch onderlegde) partners en het nemen van een beslissing.  Tot slot wordt de infrastructuur ook steeds vaker buiten de deur geplaatst en heeft een kantoor ook nog eens te maken met deze externe systeembeheerder als schakel.

Softwareleverancier als adviseur

Een externe deskundige zou hierbij uitkomst kunnen bieden, maar deze zijn beperkt aanwezig in de markt en kantoren voelen een drempel om aan te kloppen voor hulp.  Ik vind dat een kantoor van een softwareleverancier óók een adviseursrol mag verwachten die een bredere blik biedt dan alleen zijn oplossing. Alleen maar met oogkleppen een eigen softwareproduct verkopen, is niet meer van deze tijd. Ik geloof in een best of breed landschap waarbij leveranciers een ecosysteem voor accountancy vormen. Bovendien ben ik voorstander van een Proof of Concept of Proefopstelling van verschillende aanbieders om twijfels en onzekerheden weg te nemen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik ga graag het gesprek aan! 

OVER DE AUTEUR:

mark-hoogerheide-hyarchis-e1542728383445

 

Mark Hoogerheide – Business Development Manager
werkzaam bij Hyarchis Content Services voor de accountancy branche.

m.hoogerheide@hyarchis.com
+31 (0)6 – 15140268