Wilt u graag meer aandacht besteden aan innovatie – en minder aan het vermijden van overtredingen en boetes in verband met wetgeving voor gegevensprivacy? Er is nu een baanbrekende nieuwe technologie beschikbaar die een revolutie kan inhouden voor financiële dienstverleners in heel Europa.

Hoe de wereld er na COVID-19 ook uit gaat zien, het staat vast dat zorgvuldige omgang met gevoelige informatie onderdeel zal zijn van het ‘nieuwe normaal’ voor bedrijven in de financiële dienstverlening. Maar deze taak wordt steeds moeilijker.

Het lijkt wel of er wekelijks nieuwe voorschriften worden uitgevaardigd door regelgevers en toezichthouders op nationaal, Europees of mondiaal niveau. Bedrijven hebben te maken met toenemende complexiteit, van de verreikende gevolgen van de Europese AVG tot de Amerikaanse Bank Secrecy Act en andere wetgeving tegen witwassen.

Er is wereldwijd een sterke trend om witwassen en financiering van terrorisme actiever te bestrijden en sancties op te leggen aan oligarchen en hun bedrijvennetwerken.

Hierdoor staat de financiële sector onder steeds hogere druk. De risico’s van non-compliance, boetes en reputatieschade zijn groter dan ooit tevoren. Tegelijkertijd moeten financiële dienstverleners een steeds breder moeras van ongestructureerde gegevens in verschillende systemen en silo’s uitkammen op zoek naar informatie.

Hoe kunt u zichzelf bevrijden van deze energievretende situatie – en in plaats daarvan nieuwe manieren ontwikkelen om uw concurrentievoordeel aan te scherpen?

Gebruik AI om de data governance te versterken

Het is een ongemakkelijke waarheid: veel moderne archieven zijn zo omvangrijk en complex geworden dat het voor mensen onmogelijk is de compliance te bewaken en te weten ‘wie de klant is’. Maar dit proces kan volledig worden geautomatiseerd met behulp van kunstmatige intelligentie, zelfs als u over miljoenen documenten beschikt.

Wat gebeurt er bijvoorbeeld als u informatie over persoonlijke identiteitsbewijzen nodig hebt voor transacties en processen, maar het niet mogelijk mag zijn om deze informatie op tekst te doorzoeken? Optische tekenherkenning (OCR) is niets nieuws, maar de hedendaagse AI-engines bereiken een veel grotere betrouwbaarheid en snelheid dankzij machine learning. Moderne technologie kan ID-gegevens automatisch vervagen (blurring) zonder de integriteit van het archief aan te tasten. Dit blijkt een zeer waardevolle manier te zijn om het perfecte evenwicht tussen privacy en verificatie te vinden.

Kwaliteitsmanagement is een prima plek om te beginnen. Met nieuwe AI-tools voor Data Integrity kunt u zowel nieuwe, historische als ongestructureerde klantdocumenten in elke willekeurige database analyseren. Hierdoor beschikt u over een uniforme aanpak voor alle onderdelen van uw organisatie.

U kunt in de kortste tijd enorme hoeveelheden gegevens op volledigheid controleren, informatie verwijderen die er niet hoort te zijn en nagaan of documenten in de juiste klantdossiers zijn opgeslagen. Hierdoor kunt u veel eenvoudiger waarborgen dat uw gegevens aan de wettelijke voorschriften voldoen.

De volgende stap is Customer Due Diligence. Op dit bijzonder gevoelige terrein maakt AI vele uren handmatig werk overbodig. U kunt enorme gegevensvolumes analyseren, klanten beter leren kennen en ontdekken in welke dossiers essentiële informatie ontbreekt. Door ongebruikelijk gedrag te herkennen, kan het AI-systeem profielen met een verhoogd risico en mogelijk verdachte transacties signaleren. Financiële dienstverleners zijn hierdoor als eerste op de hoogte van mogelijke misstanden – en niet meer als laatste.

Meer weten

In de periode na COVID-19 moeten financiële instellingen veerkrachtiger, zekerder en innovatiever te werk gaan. Probeer datacompliance daarom niet als noodzakelijk kwaad te zien, maar als een toegangspoort naar grootse mogelijkheden.

Met de juiste tools en technologieën kunt u zich soepeler aanpassen aan veranderingen in wet- en regelgeving. Maar bovendien kunt u uw digitale transformatie versnellen en een voorsprong op de concurrentie nemen door uw organisatie van meer inzicht en flexibiliteit te voorzien.

Als ook u meer aandacht wilt besteden aan innovatie, neem dan gerust contact met ons op. Ons ervaren team zal met alle plezier uw uitdagingen op het gebied van data governance analyseren en intelligente manieren voorstellen om de gegevensprivacy te versterken.

Terug naar feed