Een dag van een UI/UX Designer bij Hyarchis

arvydas-nieuwsbrief

Sinds een aantal maanden ben ik, Arvydas Sciukas, de trotse eigenaar van de functietitel UI/UX Designer bij Hyarchis. Op het kantoor in Litouwen werk ik aan uiteenlopende projecten waar ik mijn expertise als designer goed kan inzetten. Wat ik leuk vind aan werken voor een Nederlands bedrijf is de open cultuur, iedereen is vriendelijk en behulpzaam. Toen ik een tijd geleden op het Hyarchis kantoor in Eindhoven was, werd mij meteen duidelijk dat er weinig hiërarchie is binnen het bedrijf. Iedereen zit met elkaar aan de lunchtafel, ongeacht functie. In Litouwen is dat heel anders, dus dit was een aangename verrassing. Mijn werk als UI/UX Designer is divers en daardoor ook heel leuk. In deze blog geef ik je een indruk van hoe mijn werkdag als designer eruitziet.

9.00 Ik kom het kantoor binnen, check mijn mailbox en of ik nog wat gemist heb. In een half uurtje reageer ik op wat mails, bekijk ik mijn planning en ga dan verder aan de slag met geplande taken.

9.30 Ik heb verschillende projecten lopen en werk daardoor met meerdere teams samen. De communicatie met het team in Nederland verloopt via telefoon of Skype. We hebben wekelijkse meetings gepland en plannen extra meetings in wanneer dat nodig is. De UI/UX Design opdrachten komen per project binnen bij mij waarna ik ermee aan de slag ga. De volgende stappen worden bij elke opdracht doorlopen:

  1. Wireframes
    Elk project begint met een wireframe. Dit is de basis van het project en geeft aan wat het plan is. De wireframes maak ik of worden aangeleverd door de project lead en bestaan uit een weergave van de gewenste functionaliteiten van het project. Na goedkeuring ga ik verder met het visuele deel in stap twee.
  2. Visuele aspect
    In dit stadium worden alle visuele onderdelen van de wireframe onder de loep genomen. Hier begin ik altijd met het bepalen van de kleuren en vormen, afgestemd op het doel van het systeem en de gewenste uitstraling. Ook voor de buttons, kaders en andere visuele aspecten maak ik een ontwerp. Dit werk ik vervolgens uit in de wireframe.
  3. Reviewronde en eventuele aanpassingen
    De laatste stap bestaat uit de reviewronde door de project lead waarna er eventuele aanpassingen worden doorgevoerd. Daarna is de wireframe klaar en kan het development team verder met het systeem bouwen.

12.30 Lunchtijd. In Litouwen eten we in de middag een warme maaltijd, geen broodjes zoals in Nederland. Dat was even wennen toen ik op bezoek was bij het Hyarchis kantoor in Eindhoven.

13.00 Verder met een ander project, bijvoorbeeld een Microsoft plugin die je kan gebruiken om je document aan te passen. In dit project heb ik contact met project leads Erwin en Benny, zij gaven een wireframe waarvoor ik nu aan een visuele presentatie werk.

16.30 Als UI/UX Designer is het gebruik van kleuren in je designs belangrijk en daarvoor is het handig een style guide te hebben. Voor Hyarchis werk ik aan een style guide waar de verschillende vaste kleurthema’s in worden opgeslagen. Dat helpt me weer tijd te besparen bij volgende projecten.

17.30 Aan het einde van de dag check ik nog even mijn mail en bereid ik mijn planning voor op morgen.

Zoals je leest, een dag als UI/UX Designer is afwisselend en uitdagend. Voor mij als UI/UX Designer ligt er een mooie uitdaging om het visuele design van de Hyarchis producten verder te ontwikkelen en klanten een ultieme gebruikservaring te bezorgen.